Assalamualaikum ~~
hee..nk kongsi resepi lagi lah...resepi tgahari td..nyum3...mudah..ringkas..sudah pasti lazat...
RESEPI AYAM PERCIK (dgn gmbr lgi okay)
bahan2 :
lada mesin (3 s/b)
bawang mesin (2 1/2 s/b) -> bwg x leh banyak sangat sbb nanti kuah x naik minyak
asam keping (2 keping)
halia (1 inci) -> ditumbuk
serai (2 batang) ->dititik
santan pekat (1 mangkuk=rm2)
ayam (optional berape banyak pon)
garam (secukup rasa)
gula (secukup rasa) -> 2 s/b
belacan (1 inci)
air (3 mangkuk/ agak2 lar ye)
cara2 :
-masukkan semua bahan2 ke dalam kuali..kecuali aym..
-buka api sederhana besar..
-sesekali kacau lar ye..
-kalau aga2 nk kering tp x pecah minyak lg, leh lar tmbah air ye..
-masak sampai pecah minyak..mcm nih :
ok, sambil2 tunggu kuah masak, boleh ler bakar ayam...
-ayam dilumur dgn serbuk kunyit..JANGAN letak garam..nanti masin3..sbb dlm proses membakar kita akan siram kuah atas ayam..
-ok..bakar ats api yg sederhana besar.jgn besar sgt.. t x msk kt dlm..keracunan pulak...
ok..bila dh separuh masak ayam 2, angkat ayam dgn pemanggang sekali... siram kuah td atas kuali yg berisi kuah..sbb ape?? sbb x mo bg dapur kite kotor..hehe.. x lar, sbb kalo buat cm ni, air aym t leh turun ke dlm kuah.. so, ad lar rasa manis aym..nyum3.. kite pon leh lar tgok aym 2 b'salut kuah..hehe.. :
ok..proses ni wat ulang2 sampai lah msk aym tu...
hasilnya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MAKANNN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No comments:
Post a Comment