::naik turun kehidupan blog::

Saturday 7 July 2012

resepi kek karamel

wahhh..mewahnyer lidah hari nih!! (ok first time cube nih!!) mmmm...tp hasilnyer agk memuaskan lah..incik buah hati suke sgt(x cukup kate nyer) n future in-law pon ape kureng nyer..(ad semangat nk buat lg..hihihi..) d'sbb kn hasil nye sgt memuaskan n credit to https://www.facebook.com/pages/Jom-Masak...nk kongsi resepi kek keramel yg kite buat td.. sodappp!!

ape yang diperlukan ialah :

(A) gula hangus
3s/b gula
-tabur gula atas loyang n msk ats api yg perlahan... biar je gula hancur dgn sendirinya hingga b'tukar jd perang.. jgn lame sgt duk ats api tu ye, nanti pahit!!! dan INGAT!!!!!!!!!!! jgn kau gula 2, nanti berketul.. bila da hancur, lenggang2 lah loyang tu nk kasik rata kn...ok da siap, angkat n biar "membeku" ye..

hmmm...

(B) puding (lau nk puding tebal, double kn lar bhn2 nyer ni k)
1/2 tin susu caer (sye gune F&N ok ->promote nih)
70gm gula kastor
3biji kuning telur
1/2s/k esen vanilla
-godek jer sume n kacau secara lemah gemalai ye, jgn smpai b'buih sbb nanti TAK JADIK!!
-pastu tapiskan ke dlm loyang berisi gula hangus yg telah beku td..ingt, BEKU..lau caer x jd..hihi
>kalo ad bunyi krak krik kruk 2, abaikan je ye..jgn bimbanadunan puding x kn b'cmpur dgn gula hangus..k siap, ketepikan k...jgn bakar atau kukus lagi!!AMARAN KERAS

(C)merinque
6biji putih telur..JANGAN ade sikit pon kuning telur ye..
70gm gula kastor
1s/k krim tar2(sudu kfc)->sye x letak pon...
-yang PERTAMA2, pastikan!! segala alatan sprti mangkuk ke mixer ke tu KERING!!
-ok, putarkan puteh telur smpai kembang, gebu...hihi..then masukkan gula kastor n krim tar2..putar...putar..putar..dan terus putar smpai lar BERTANDUK... lau nk pastikan merinque ni menjadi, kau t'balikkan mangkuk tu tgok jatuk ke x adunan.. lau jatuh tu kirenyer menjadi lar ye...haaa..ad brannn???!! hihihi..
-ok, ciap..

(D)adunan kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3biji kuning telur kuning
135ml air->paip/masak
1s/k baking powder(sudu kfc)
45ml minyak masak->sye guna minyak jagung
-ok, dlm mangkuk lain ye, putar kuning telur, minyak, air sampai gebu dan berwarna putih..pastu masukkan gula..pukul lagi sampai naik satu kali ganda...then, masukkan tepung n baking powder yang telah diayak sikit2..pukul pukul dan pukul.. ok, da sebati, siap...

(E)cara nak masukkan merinque ke dlm adunan kek
-masukkan separuh merinque ke dlm adunan kek...kacau cara kaup balik smpai sebati.. jgn kasar sangat k...
 then bile da sebati, masukkan lebihan merinque ke dalam adunan kek..kali ni kacau dgn cara kaup balik    jugak TAPI haruslah dgn penuh sopan dan santun ye..sbb nk kekalkan udara dlm kek tu kalo tidok nanti bentat ok...and step ni guna spatula atau senduk ye...


(F)step paling bezz
-bahagikan adunan kpd beberapa bahagian(up 2 u lah yer)..sye bahagi kpd 3..masukkan warna nyer...
-nk melapis pulak ye.. amik sesenduk warna pertama n tuangkan ke dalam adunan puding td.. tuang kt
 tengah2 k..JANGAN kacau nanti b'campur pulak dgn adunan puding...then tuang sesenduk adunan kek warna lain ats yg 1st td(tgh2 adunan 1st) ok...then lapiskan je ikit step smpai habis... bila siap lapis leh lorek2 adunan kek dgn pencungkil gigi..jgn dalam sgt!! t b'sntuh plak dgn adunan puding..mmm..ok, da chantik siap da...

(G)bakar-steambath
-steambath???? ape tu??mcm mane??? k,sye buat cm ni..dulang oven tu isikan dgn air...letakkan loyang atas dulang berisi air..ok, kalo loyang n dulang tu semput je muatnyer, lapikkan sikit loyang dgn acuan tart ok.. contoh :



ok, lau loyang b'sambung n tamo bg masuk air boleh salut dgn aluminium foil..
contoh loyang b'sambung :



bakar dgn suhu 170..selama 45-50 minit..API BAWAH SAHAJA!!!
bagi sesape yg doublekn adunan puding td, bakar selama 1 jam/ smpai msk..


(H)hasilnya...
   
also credit to http://mytouch-miza.blogspot.com n incik go0gle->lupe nk snap gmbr sndri punye..hihihi....

No comments:

Post a Comment